Гіпоалергенні корми для тварин: Міфи та Правда про білок
Що таке харчова алергія?
Харчова алергія – це імунно-опосередкована негативна реакція на їжу, а точніше – на певний харчовий білок. Це означає, що імунна система тварини помилково визначає зазвичай безпечну речовину (білок) як загрозу і реагує на неї.
Алергеном може стати будь-який харчовий білок.
Важливо розуміти, що не існує "безпечного" цільного білка, який був би менш алергенним за інший. Потенційна алергенність залежить від:
- Особливостей контакту тварини з цим білком.
- Розмірів і структури молекули білка.
Алергічна реакція може виникнути не одразу, а в будь-який момент – від декількох днів до декількох років після першого знайомства з цим конкретним білком.
Часто можна побачити на упаковках кормів твердження, що продукти на основі риби, ягняти, комах чи іншого "нового" для тварини білка є гіпоалергенними, проте це не відповідає дійсності.
Будь-який цільний білок тваринного походження – чи то курка, яловичина, чи риба – містить потенційний ризик для виникнення алергії у тварини. Якщо імунна система тварини сенсибілізується (стане чутливою) до білка ягняти, то корм на його основі також буде викликати алергічну реакцію. Використання "нових" білків допомагає лише в тому випадку, якщо тварина ніколи раніше не контактувала з цим конкретним білком, але вони не є гіпоалергенними за своєю природою.
Справжній гіпоалергенний білок – це гідролізований білок
Справжній гіпоалергенний білок, який використовується в дієтах для тварин з харчовою алергією, отримують шляхом гідролізу.
Що таке гідроліз?
Гідроліз – це процес розщеплення великих молекул білка на дуже дрібні фрагменти (пептиди) за допомогою води. В результаті гідролізу молекулярна маса білка стає менше 18 000 Дальтон (Да).
Імунна система тварини, яка реагує на алерген, розпізнає саме велику, складну структуру цільного білка. Коли білок розщеплений до молекулярної маси менше 18000. Да, він стає настільки дрібним і спрощеним, що організм тварини його не розпізнає як потенційний алерген. Таким чином, імунна реакція не виникає.
Саме корми, що містять білки, отримані шляхом гідролізу, мають право називатися гіпоалергенними та використовуються у ветеринарних дієтах для діагностики та лікування харчової алергії.
В лінійці Purina® Pro Plan® Veterinary Diets (Ветеринарні дієти) існує повнораціонний дієтичний корм, формула якого створена з використанням наукових даних, для зниження ознак інгредієнтної та нутрієнтної непереносимості у собак і котів – НА Hypoallergenic (ХА Гіпоалергенік)®. Раціон містить у своєму складі гідролізований соєвий протеїн для допомоги в уникненні алергічних реакцій та омега-3 жирні кислоти, які допомагають зменшити запалення при алергічних реакціях. Крім того, раціон має високу смакову привабливість.
Схожі статті